Waardebepaling van mijn schadeauto

Als men de vraag stelt zullen de meeste auto-eigenaren niet weten hoeveel hun auto nou eigenlijk waard is. Daarnaast zullen zij ook niet weten hoe men die kan vaststellen. De waardebepaling is zeer belangrijk als je je auto wilt verkopen of inruilen. Het is natuurlijk goed om te weten hoeveel je nu kunt verwachten als je hem wilt verkopen of inruilen.

Zo kan je vaststellen of het bod op je auto in de buurt komt van de werkelijke coins-currency-investment-insurance
marktwaarde van je auto. Er zijn natuurlijk wel een aantal punten die de waarde uiteindelijk bepalen, zoals de staat waar de auto op dat moment verkeerd. Naast de staat van de auto is het bouwjaar en kilometerstand van groot belang bij het verkopen van je auto. Daarnaast moet men rekening houden bij het bepalen van de marktwaarde of er op dat moment er veel of weinig vraag naar de type auto is, oftewel is hij ‘courant’ of niet.

Buiten de staat waarin de auto verkeerd is de kleur en de opties waarmee de auto uitgerust is voor de koper erg belangrijk. Je kan tegenwoordig bij vele garages en internetsites, zoals de anwb, terecht om de waarde van je auto goed onder de loep nemen. Door simpelweg je kenteken en de kilometerstand door te geven of in te voeren kan je meteen een indicatie van de waardebepaling van je auto ontvangen De waardebepaling gaat uit van een goed onderhouden en schadevrije auto. Je kunt altijd twee richtprijzen verwachten, namelijk ‘Inruil bij autobedrijf’ en ‘Verkoop tussen particulieren’.

Bij een schadeauto is de dagwaarde van belang. Deze wordt bepaald en berekend aan de hand van tabellen die gebaseerd zijn op courante, dat wil zeggen de meest recente gegevens in de statistieken van de automarkt. De specifieke data van de schadeauto, zoals in het gewone geval ook bij een niet-schade auto voorkomt, we hebben het dan over het bouwjaar, kilometerstand en uiteraard vraag en aanbod factoren worden ingevoerd en vergeleken met de huidige stand van zaken. Hieruit wordt een nauwkeurige schatting gemaakt van de huidige waarde van de schadeauto, resulterend in het uitvloeien van een dagwaarde.